Constantin Ciupercă și familia sa

Anii de viata: 1856 - ?

 

S-a născut în 1856, ca fiu al lui Nicolae Ciupercă și al soției sale, Zoița (născută Vasile Mazilu). A luptat în războiul de independență. A fost căsătorit de două ori, iar cu cea de-a doua soție, Ana Maria Kerekeș, a avut două fetițe, dintre care una a murit de mică.

„Venit din război la 1877, la cererea mamei sale, Zoița Ciupercă, a mers de-a făcut armata și pentru fratele al doilea, Ioan, și apoi și pentru toți ceilalți frați, până pe la aproximativ anul 1900. Mama era văduvă cu 7, 8, 9 copii. În anul 1901 a obținut învoirea mamei sale de a se căsători la Tulcea, unde fusese împroprietărit și a rămas funcționar”.

„Demn și merită remarcat faptul că, bărbat de 45 de ani, erou cu 5 sau 7 decorații din războiul pentru independență – născut în 1856, deci la 21 de ani a fost distins cu aceste decorații -, în anul 1901, la vârsta de 45 de ani, cere și legalizează în justiție consimțământul mamei sale pentru a se căsători. Fapte și moravur, deși austere, demne de toată lauda. Astfel s-a menținut poporul român pe locurile unde ne aflăm noi astăzi, altfel de mult ar fi dispărut sub vitregia loviturilor și evenimentelor grele prin care a trecut”.

 

Sursă informații biografice: document din patrimoniul MNIR (copie legalizată pe 17 august 1901 a declarației date pe 1 august 1901, la Oficiul Stării Civile din Tulcea, de către Constantin Ciupercă, declarație prin care cere acordul mamei pentru a se însura cu Ana Maria Kerekeș din Tulcea); documentul conține însemnări ale persoanei care l-a donat muzeului în 1976, Ion I. Tomescu, nepot îndepărtat al Cristinei Ciupercă, sora lui Constantin Ciupercă

Nr. inventar: 116261

Datare imagine: 1901

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura:

Sursa foto: Fototeca Muzeului Național de Istorie a României

Detinator: MNIR