Iosif Romulus Botto

Anii de viata: 2 noiembrie 1904 –1995

Absolvent al Conservatorului orășenesc din Oradea și al Conservatorului din București, a fost compozitor, dirijor de coruri, fanfare și orchestre, precum și profesor: a predat teorie-solfegiu și muzică instrumentală la Conservatorul Orășenesc din Arad, unde a fost și director (1937-1947), și teorie-solfegiu, dirijat coral și instrumente de suflat la Școala Populară de Arte din Oradea (1947-1974). În calitate de compozitor, a fost autor de piese pentru fanfare și coruri, dar și de lucrări didactice. Activitatea muzicală i-a fost răsplătită prin conferirea ordinului „Meritul Cultural” în 1965 (clasa a IV-a) și 1973 (clasa a III-a).

http://www.ucmr.org.ro/bio-biblio.asp?CodP=282

 Deși este considerat compozitorul cântecului Treceți, batalioane române, Carpații (1942)”, acesta datează din timpul Primului Război Mondial, fiind inclus în lucrarea La Arme. Cântecele ostaşului, culese de G.T.N.-Libri. Marsilieza franceză. Voluntarul francez. Deşteaptă-te Române. Pe-al nostru steag. Treceţi batalioane. Gornistul. Biruitori. Soldaţii. Hora dela [!] Silistra. Hora Cadrilaterului. Ruga mamei. Ce te legeni codrule. Mândruliţa de la munte. La noi. La oglindă. Numai una. Gaudeamus şi multe altele. Bucureşti (Tip. N. Stroilă), 1916.

Iosif Romulus Botto (cel în uniformă militară) alături de colectivul didactic al Conservatorului din Arad. În imagini apare și Maria Gallisz (a doua din stânga în prima imagine; în centru, în picioare, în a doua imagine), profesoară de pian din Baia Mare, stabilită la Arad după 1940. Cele două fotografii datează din 1946.

 

Fotografiile provin dintr-un album ce a aparținut Mariei Gallisz Comșa și care cuprinde imagini datând din perioada interbelică și a doua jumătate a secolului al XX-lea, până pe la 1965. Albumul a fost achiziționat de la un târg de antichități din Oradea de domnul László-Tibor Olah, care a oferit fotografiile, în format electronic, domnului Robert C. Tökölyi, spre a le valorifica în scop științific și cultural.

 

 

Datare imagine: perioada interbelică (fotografia principală)

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura:

Sursa foto: colecție László-Tibor Olah; Robert C. Tökölyi

Detinator: MNIR