Generalul Iacob Lahovary alături de fiul său Iacob

Anii de viata: Iacob Lahovary (16 ianuarie 1846, București – 7 februarie 1907, Paris); Iacob/Jacques Lahovary (1887-1905)

Militar ce a participat la Războiul de Independență și a fost șef al Marelui Stat Major între octombrie 1894 – octombrie 1895, avansând ierarhic până la gradul de general de brigadă, a fost, de asemenea, și om politic, membru al Partidului Conservator, din partea căruia a fost ministru de război între 1891-1894 și 1899-1901 și ministru de externe între 1904 – 1907.

 

A fost însurat de două ori, cu Elena Kretzulescu, cu care a avut o fiică, și apoi cu Alexandrina Cantacuzino, cu care a avut doi băieți, Iacob și Leon. Cel dintâi a murit în 1905, la doar 18 ani, la Paris, în urma unei „îndelungate suferințe”. („Gil Blas”, An 27, Nr. 9326, 24 aprilie 1885, Paris).

 

Voința mea este: să fiu înmormântat așa cum a fost înmormântat iubitul meu fiu Jacques; către dânsul mergeau ambițiile mele, lui îi aduceam omagiul onorurilor ce dobândeam. El dispărut, nu mai voi decât nădejdea de a-l regăsi pe altă lume. Nu voi, dar, nici paradă, nici onoruri, nici catafalc, nici nimic. Voi să fiu ultima noapte în casă, așezat în patul din seră, la locul unde a fost și dânsul; serviciul să fie același ca al lui. Dricul să fie, dacă se poate, acela care l-a dus și pe dânsul la ultimul locaș. Scrisorile de înștiințare a decesului să nu cuprindă nici invitație la ceremonie, nici ora ceremoniei, în sfârșit locul în cavou l-am ales și se vor săpa pe piatra ce va închide acel loc cuvintele: Fiule iubit, cum am putut să trăiesc … fără tine? Făcut azi, în București, 23 octombrie 1906, în deplină libertate.

General J. Lahovary

Dacă s-ar întâmpla ca decesul meu să se producă fiind în străinătate, neapărat doresc ca trupul meu să fie adus, spre a fi închis în cavoul ales, însă dorința mea expresă este ca să nu fie nici o primire oficială a sicriului meu, nici pompă militară. Absolut înmormântarea prescrisă mai sus”.

General J. Lahovary

„Tribuna”, An XI, Nr. 34, 13/26 februarie 1907

Datare imagine: sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura:

Sursa foto: Fototeca MNIR

Detinator: MNIR