Ionel Fernic

Anii de viata: 29 mai 1901, Târgoviște – 22 iulie 1938, jud. Suceava

Absolvent în 1924 al Conservatorului din București, la secția artă dramatică, Ionel Fernic a urmat mai târziu, fiind pasionat de aviație, școala de pilotaj de la Băneasa, obținând în 1935 brevetul de pilot de turism. În 1936 a început să practice parașutismul, pregătindu-se singur, și a executat sărituri la mai multe mitinguri aviatice. În timpul celui din 4 octombrie 1936, de la Ismail, a avut, însă, un accident, în urma căruia a suferit mai multe fracturi la piciorul stâng, fiind nevoit să-și încheie cariera de pilot. În 1937 a fost numit comandant al Școlii de Pilotaj de la Cernăuți.
Pasionat, de asemenea, de muzică, Ionel Fernic studiase pianul și chitara cu profesorul Teodor Fuchs în timpul liceului. Prima piesă a compus-o în 1919, la vârsta de 18 ani (balada Cruce albă de mesteacăn) și, de-a lungul timpului, a fost autor al numeroase romanțe și tangouri, printre cele mai cunoscute creații ale sale numărându-se Iubesc Femeia, La umbra nucului bătrân, De ce mi-ai spus că mă iubești.
Ionel Fernic a murit într-un accident aviatic petrecut pe 22 iulie 1938, pe când călătorea spre țară pentru a participa la înmormântarea reginei Maria (decedată pe 18 iulie 1938). Avionul în care se afla s-a prăbușit în apropiere de satul Stulpicani, jud. Suceava, neexistând nici un supraviețuitor

Datare imagine: 1936

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura: Sellman photos, Bucarest

Sursa foto: Fototeca MNIR

Detinator: MNIR