Nicolae Velescu și Grigore Moceanu

Anii de viata:

Ambii au fost gimnaști și dansatori. Grigore Moceanu i-a fost profesor lui Nicolae Velescu (n. 1859) la Școala română de arme, gimnastică și dare la semn, înființată la București în 1867. La recomandarea lui Moceanu, Velescu a devenit, la rândul său, profesor de gimnastică, disciplină pe care a predat-o în mai multe instituții de învățământ din țară.

Fiind nu doar sportivi, ci și artiști, Grigore Moceanu și Nicolae Velescu au dat reprezentații de dansuri românești în țară și în străinătate (1878 – Paris, la Folies Bergère; 1882 – Roma, la Teatrul Manzoni, și Pesta, la teatrul Șomoși; 1884 – Madrid – Teatrul Buen Retiro; 1886 – Calcutta, la Teatrul Bengal) , fiind foarte populari la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor. De asemenea, Grigore Moceanu a întreprins călătorii în Londra (1890) și mai multe orașe americane (1893), unde a vizitat școli de gimnastică în scop de documentare.

Grigore Moceanu, Memorii asupra gimnasticei și a călătoriilor mele din Europa, Asia, Africa și America, Ediția a II-a, București, 1895

Fotografia în care apar Grigore Moceanu și Nicolae Velescu, pe baza căreia s-a realizat o carte poștală, a fost făcută în timpul turneului din Roma.

 

 

Datare imagine: 1882 - fotografia; 1901- cartea poștală

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura: Ad. Maier și D. Stern, București

Sursa foto:

Detinator: MNIR